Terwijl in Rotterdam de onweersbuien net voorbij zijn liggen de leerlingen hier allemaal op één oor en leggen wij de laatste hand aan de brugklaskrant en het verslag voor op de site, zodat het thuisfront dinsdagochtend bij het ontbijt kan meelezen in de ‘Brugsmurf’ en op de speciale werkweekwebsite hoe het hier in Asten gaat.

De eerste dag was top! Onder andere dankzij het heerlijk zonnige zomerweer; wel wat warm voor de Variathon, maar met goed drinken, genoeg rustmomenten en af en toe verkoeling in het meer was het goed te doen. En alles natuurlijk beter dan een Variathon in de stromende regen…

Het doel van de Variathon was om, door goed samen te werken met je klasgenoten, zoveel mogelijk punten te halen bij alle zes onderdelen. Bij winst mocht de klas de felbegeerde varia-ton in handen houden én het hele jaar met trots de titel ‘winnaar van de Variathon 2023’ dragen. Maar dan was het wel zaak om het parcours met de schuifellatten zo snel en zo vaak mogelijk af te leggen binnen de tijd, veel bierviltjes door te geven bij ‘Duckcastle’ om daarmee attributen te verdienen voor het mooiste zandkunstwerk en met de katapulten veel tennisballen door de gaten van het bord te schieten. Bij de ‘Abraracourcixrace’ droegen de leerlingen elkaar op schilden heen en weer zoals de leider van de Galliërs in Asterix en Obelix ook werd rondgedragen. Het zaklopen en skippyballen hoorden daar ook bij. Het onderdeel ‘waterestafette’ bestond uit bekertjes water vullen in het meer, deze met badmintonrackets naar een emmer brengen, sponzen uit deze emmer naar de overkant te gooien en de sponzen vervolgens uit te knijpen in de emmer waar, als de tijd om was, de waterstand werd gemeten. Door het mooie weer was het laatste onderdeel bij de meeste leerlingen favoriet: punten halen door met een waterfiets met zoveel mogelijk leerlingen eraan langs het meetpunt te gaan.

L1c won de prijs voor het meeste plezier, maar V1b ging er met de winst vandoor. De overwinning was vast (mede) het gevolg van de aanmoedigingen van de mentor ( “Meer water, meer water!” en “We zijn nu tweede, maar als we ons extra inzetten kunnen we vast nog eerste worden!”) en van de uitgebreide tactiekbespreking in de mentorles voorafgaand aan de werkweek.

Na de Variathon was het tijd om de bagage op te halen en ‘eindelijk’ naar de huisjes te gaan. Daar werden de bedden opgemaakt, boodschappen opgehaald en in de (koel)kast gelegd, gedoucht en gechilld tot het al weer tijd was voor het avondeten. Na de maaltijd voerden de leerlingen uit L1c hun corveetaken uit, schreven leerlingen uit verschillende klassen iets voor de ‘Brugsmurf’ en waren er ballen en badmintonrackets om te sporten. Toen het donker genoeg was, begon het avondprogramma: een wandeling naar het bos achter de Prinsenmeer voor een spannend verhaal. Daarna nog even wat drinken, tandenpoetsen en naar bed, om voldoende energie op te doen voor de tweede dag van de brugklaswerkweek in Asten, waarover morgen meer!